Dieta przy IBS - na te elementy koniecznie zwróć uwagę?
Jak powinna wyglądać przy IBS? Sprawdzamy!
Jadłospis IBS – oręże do walki z wrogiem
Tak w ogóle to brawo, bo zaledwie 25% osób zgłasza się z objawami IBS do lekarza – stąd szacowana liczba 14-24% chorych kobiet i 5-19% mężczyzn może być znacznie zaniżona! Warto jednak przyjrzeć się specyfice zespołu jelita drażliwego (zgodnie ze słowami Mario Puzo: Trzymaj swoich przyjaciół blisko, ale jeszcze bliżej trzymaj swoich wrogów). Twojego wroga determinuje stres (np. ważny egzamin), brak aktywności fizycznej, genetyka, zła dieta. Oraz nieprawidłowa flora jelitowa.
W tej chorobie chodzi o bakterie
Zanim doprecyzujemy, czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego, zacznijmy od istotnego w IBS tematu mikroflory jelitowej, czyli bakterii zasiedlających jelito. Dietetyk Michał Wrzosek (spod którego klawiatury wyszła niejedna dieta przy IBS, gdyż układa on spersonalizowane jadłospisy) wyjaśnia: U osób z IBS można stwierdzić wyższe stężenie serotoniny w przewodzie pokarmowym. W tej grupie genetycznie występuje mniejszy wychwyt zwrotny serotoniny z jelita, a jej wyższe stężenie przyspiesza motorykę przewodu pokarmowego wywołując biegunki... Gdy dodamy do tego przebyte infekcje (przede wszystkim zakażenia bakteriami Salmonelli, E.coli, Campylobacter sp., Shidella sp., czy Vibrio sp.) lub zakażenia pasożytnicze, to ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego drastycznie się zwiększa. Michał Wrzosek uważa też, że dieta przy zespole jelita drażliwego powinna opierać się na założeniu, iż jedzenie wpływa na mikroflorę jelitową, czyli bakterie zasilające jelito. I dodaje: U osób z IBS obserwuje się obniżenie ilości bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, a zwiększenie Escherichia coli, Streptoccocus, Clostridium spp.
Odżywiaj dobrą florę jelitową za pomocą tego sposobu odżywiania
Czy istnieją zatem produkty chroniące dobre bakterie w jelicie? Oczywiście! To na przykład błonnik rozpuszczalny - rozpuszczalny w wodzie, a więc zdolny do metabolizowania, czyli do odżywiania owych tzw. dobrych bakterii jelitowych. Bo bakterie (jak każdy żywych organizm!) muszę jeść. Jedzą więc błonnik rozpuszczalny, który - będąc niestrawionym węglowodanem - nie wchłonął się wcześniej (jak większość węglowodanów i białek) do krwiobiegu.
Dieta IBS – jadłospis kontrowersyjny
Produkty wysokotłuszczowe. Nasiona roślin strączkowych. Kawa, warzywa, owoce - oto produkty newralgiczne (ale nie skreślone definitywnie) w diecie IBS. Jak podają specjaliści z Centrum Respo, dieta przy zespole jelita drażliwego wymaga indywidualnego podejścia. Sprawdź zatem, które posiłki nasilają objawy. Weź notes. Przez tydzień notuj – zapisuj posiłki i objawy. Fotografuj telefonem. A następnie zrób prowokację - wprowadź dany produkt do jadłospisu i sprawdź, jak się czujesz.
Szukaj też probiotyków w aptece
Błonnik rozpuszczalny działa więc (naturalnie) probiotycznie. Ale szukaj też probiotyków (żywych szczepów bakterii) w suplementach. Aby wybrać pasujący szczep (zły probiotyk nasila objawy!), wybierz w aptece probiotyki kierowane specjalnie do osób z IBS - preparaty SanProbi IBS lub VivoMixx. Nie popijaj jednak probiotyków wodą na pusty żołądek! Przyjmuj je wraz z posiłkiem albo do 30 minut po, gdyż jedzenie chroni bakterie, aby jak najwięcej z nich powędrowało z żołądka do jelita.
Dieta IBS wyklucza błonnik nierozpuszczalny
Wiesz już, że błonnik rozpuszczalny warto jeść w IBS. Ale gdzie go znaleźć? Szukaj go w otrębach owsianych, świeżych warzywach i owocach. W babce lancetowatej i jajowatej. Jednocześnie unikaj błonnika nierozpuszczalnego – mogącego nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Unikaj warzyw kapustnych, korzeniowych, otrębów pszennych, orzechów i ziaren.